Blog & Nieuws

5 Teambuilding Tips: Smeed een hecht team

Teambuilding is een belangrijk onderdeel tijdens de vorming en instandhouding van een goed geolied team. Als manager ben je vaak verantwoordelijk voor het bedenken en vervolgens organiseren van teambuilding activiteiten.

Dat kan nog vrij pittig zijn, want niet alleen moet de activiteit boeiend zijn, maar ook nuttig vanuit een teambuilding perspectief. Wij geven je vijf tips voor een geslaagd teamuitje.

1. Samenwerking als uitgangspunt van teambuilding

Het belangrijkste doel van teambuilding is dat het team beter gaat functioneren, waarvoor samenwerking van groot belang is. Om de onderlinge samenwerking te verbeteren, is het dan ook belangrijk dat de teambuilding activiteit een samenwerkingsaspect bevat.

Een goede teambuilding tip hierbij is om te zorgen voor onderlinge teams van mensen die op de werkvloer niet al een goede samenwerking hebben, maar juist teams samen te stellen op basis van groepen mensen waar nog winst te behalen valt.

2. Teambuilding organiseren samen met het team

De manager is vaak grotendeels verantwoordelijk voor het organiseren van teambuilding activiteiten, maar dit wil niet zeggen dat het team er zelf niet bij betrokken kan worden.

De ervaring leert dat teams meer plezier hebben in teambuilding activiteiten wanneer zij zelf zeggenschap hebben gehad over het teambuilding uitstapje.

3. Ontdek verborgen kwaliteiten binnen het team 

Een belangrijke teambuilding tip is om te onderzoeken waar eventuele verborgen kwaliteiten liggen in het team. Verbind aan de teambuilding activiteit ook een onderdeel waar men bijvoorbeeld over zichzelf of collega’s spreekt. Door een evaluatieonderdeel toe te voegen aan de teambuilding kunnen er sneller stappen gezet worden richting een goed geoliede machine.

4. Biedt ruimte voor echte ontspanning

Natuurlijk staat een teambuilding activiteit in het teken van teamontwikkeling en het verbeteren van de samenwerking. De sfeer is informeel, maar tegelijkertijd is men nog altijd in het achterhoofd bezig met het hoofddoel: teambuilding.

Sluit de dag af met een borrel waarin even niet meer gepraat hoeft te worden over werk, teams of samenwerking. Laat alle rollen vallen en benader elkaar alsof jullie vrienden zijn in plaats van collega’s. Dit kan leiden tot de vorming van betere relaties dan voorheen, wat ook kan doorwerken naar de uiteindelijke samenwerking op de werkvloer.

5. Ga weg van de werkvloer

De laatste teambuilding tip, maar niet de minst belangrijke: teambuilding moet gebeuren in een redelijk informele sfeer. Dit is lastig op de werkvloer. Is er tijd en ruimte voor, ga dan altijd naar een andere plek.

Bron: managing-it.nl